Yad Vashem, de uitreiking van de oorkonde en het onthullen van het standbeeld.

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

Uit de Leeuwarder Courant van 17 april 2009.

Stil staan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog

Dodenherdenking en bevrijdingsdag hebben dit jaar in Oosterzee en omgeving op 17 april een bijzonder karakter gekregen door de postume uitreiking van de Yad Vashem onderscheiding aan Gosse en Hinke Kuipers. Zij woonden aan de Gietersevaart en hebben in de oorlog onderdak gegeven aan het Joodse meisje Elli Katz. Op 17 april was ook de onthulling van een monument in Echten voor al die mensen die hier in de buurt tijdens de oorlog onderdak gegeven hebben aan Joodse kinderen, zoals Siemen en Hielkje Visser aan Loekie Groenteman. Zij woonden aan de Middenvaart 32. Groenteman wil met dit monument zijn dankbaarheid uitdrukken voor alles wat al die mensen belangeloos en met gevaar voor eigen leven aan goeds hebben gedaan.    


Op vrijdag 17 april werd ís middags het beeld aan de Middenweg in Echten onthuld.

Loekie Groenteman was in de oorlog ondergedoken bij Siemen en Hielkje Visser aan de Middenvaart 32. Hij heeft nu als dank voor alles wat zij en anderen hier in de buurt voor Joodse kinderen hebben gedaan dit beeld geschonken.

Postume onderscheiding voor Gosse en Hendrikje Kuipers

en onthulling van het monument in Echten 

Op vrijdag 17 april 1945 kwam voor Oosterzee en omgeving de bevrijding, die dit jaar op een bijzondere manier gevierd kon worden. Popke Popma en vele anderen hadden ervoor gezorgd dat er ís morgens een indrukwekkende plechtigheid in de school De Wynbrekker was. Daarbij was Elli Katz aanwezig, die in de oorlog ondergedoken was bij Gosse en Hinke Kuiper aan de Gietersevaart (nu nummer 5).

Uit dankbaarheid voor alles wat die voor haar gedaan hebben heeft zij de Yad Vashem onderscheiding voor hen aangevraagd en die is ook toegekend. Omdat Gosse in 1964 is overleden en Hinke in 1980 kreeg hun neef Klaas Kuipers de oorkonde en medaille. Hij  heeft ze op zijn beurt weer doorgegeven aan ds. Ton de Heer, die ervoor zal zorgen dat ze een mooie plek krijgen in de kerk van Oosterzee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loek Groenteman met

beeldje

 

Terug naar Blz.-1