Locatie:

Oosterzee is gelegen aan de zuid-zijde van het Tjeukemeer in de Fryske Marren zo'n 7 km noord-oostelijke van Lemmer.

Weerstation Oosterzee is gevestigd in een nieuwbouwwijk 52 graden 21 minuten 57 seconden Noorderbreedte en
5 graden 15 minuten 19 seconden Oosterlengte.
Het weerstation bevindt zich momenteel op ongeveer 2,5 meter boven N.A.P.

Aangezien het hier een "vrij" station betreft, is het nauwkeurig meten van alle weersinvloeden redelijk eenvoudig te doen.
Er zijn in de nabijheid van het meetstation geen of nauwelijks verstorende element wat de meetresultaten zouden kunnen beïnvloeden. 

De temperatuur wordt gemeten vanuit een zogenaamd 'radiation shield'. Dit schild zorgt er voor dat de sensor geen extra warmte opneemt door ongewenste instraling van buitenaf
. Bovendien wordt voorkomen dat direct zonlicht de sensor kan bereiken. We willen immers de temperatuur van de lucht meten en niets anders.


Apparatuur:

 De weergegevens worden verzameld met het station, een Davis Vantage-VUE. Via een draadloze verbinding ontvangt dit station gegevens van de temperatuur- de hygrometer, de regen gauge,
de windrichting- en de windsnelheidsmeter.

Via een USB datalogger is dit station vervolgens aangesloten op een desk-PC, waar via het software programma VVP (Virtual VP) een splitsing plaats vindt van de binnenkomende data.
De softwarepakketten  "Weatherlink" - "Weather-Display" en "WD-Live" - "Virtual Weather Station" en "Cumulus" ontvangen deze gegevens.
Deze data wordt in tabellen en grafieken omgezet en daarna naar het internet ge-upload om gepresenteerd te worden op de website.


= Davis Vantage-Vue compleet.
= ISS Buiten meetstation.  

Temperatuur en luchtvochtigheid

De sensor die de temperatuur en luchtvochtigheid meet, is in een zogenaamde sensorhut ingebouwd om rechtstreeks zonlicht op de sensor te voorkomen.Webcam:

Voor het vastleggen van de individuele webcam beelden maak ik gebruik van een Logitech HD usb webcam de 9500. Deze webcam levert prima beeldkwaliteit, zoals u op de pagina 'Camviewer' zelf kunt aanschouwen. 

Kijk op de pagina 'Camviewer' om de actuele weersituatie met eigen ogen te aanschouwen.

Software:

Voor de verwerking van de data gegevens van het weerstation maak ik gebruik van de programma's Weatherlink - Weather-Display en WD-Live - Virtual Weather Station en Cumulus. Deze programma's  zijn soms Engelstalig, maar redelijk eenvoudig aan te passen, zodat de gegevens ook in 't Nederlands kunnen worden weergegeven. De aanschaf van de programma's is relatief goedkoop, gezien de prestaties en de  meer dan uitstekende support door de makers van deze software.

Om al deze individuele software aan te kunnen sturen op 1 USB ingang maak ik gebruik van Virtual VP. Dit is een programma dat een virtuele splitsing maakt naar 4 seriële com-poorten en/of 4  TCP/IP ingangen. Op deze virtuele uitgangen worden de ingangen van de software pakketten aangestuurd.

Daarnaast beschik ik ook over Weather-Display Live. WDL is een aanvullende module voor Weather Display, welke het voor de bezoekers van de website mogelijk maakt om het weer semi real-time te kunnen volgen. De module maakt gebruik van Adobe Flash en presenteert een vrijwel continu actueel beeld van de weersomstandigheden in Oosterzee, met iedere minuut nieuwe gegevens.

Uitgebreide informatie over deze programma's is te vinden op Weatherlink , VWS (=Virtual Weather Display) of Cumulus .

Weatherlink        
Links de grafische voorstelling van Weatherlink , midden van VWS, rechts de Cumulus mogelijkheden .Aanleveren weerdata voor extern gebruik:

De  diverse software pakketten maken kleine databestanden aan, die op een vastgesteld aantal minuten naar het internet worden ge-upload voor gebruik door externe websites en applicaties. 

KNMI
In steden is het meestal warmer dan in het gebied daar buiten. Dit temperatuur verschil wordt het stedelijk warmte-eiland-effect of stadseffect genoemd, en kan soms oplopen tot meer dan vijf graden Celsius. Dit heeft effect op het leefklimaat van mensen. Omdat in Nederland nog vrij weinig bekend is over hoeveel warmer het precies is in steden, heeft het KNMI een onderzoek gedaan naar stadsklimaat in Nederland. Hierbij werden onder andere metingen van weeramateurs gebruikt. Kijk op de website van het KNMI voor meer informatie en de resultaten.

Over het fenomeen weeramateur: (bron: VWK-web)

De weeramateur geanalyseerd
Een gevoelig onderwerp misschien, maar geen van de namen of overeenkomsten berust op iemand, hoe toevallig dan ook. Weeramateurs zijn er van allerlei pluimage. De interesses lopen binnen de weerkundigen sterk uiteen.

Sneeuw
De meest voorkomende is de winteramateur. Deze heeft het erg zwaar. Hij/zij lijkt te hopen dat elke winter streng verloopt. Sneeuw moet vallen met containers tegelijk en de winter van 1978/1979 is nog steeds voor hem/haar de winter uit zijn weerloopbaan. Roep eens stiekem "Polar Low" en hij/zij springt in de houding.

Onweer
Dubbele blikseminslagEen andere weeramateur is de onweersfanaat. Deze weeramateur tuurt constant de horizon af naar verre flitsjes. De middengolfradio staat meestal op de achtergrond aan en o wee als later in Weerspiegel blijkt dat zijn buurstation toch onweer had waargenomen op een dag dat hij niets had of twijfelde. De buren zien hem vaak voor het raam staan en zullen er wel wat van denken. Zijn belangrijkste spullen lijken de bliksemfoto's en de cassettes met dondergeluiden. Mooiste maanden uit het verleden zijn: mei 1979, september 1987 en juli 1991, maar ook de drie maanden erna, toen hij maar niet uitgesproken raakte over dat ene onweer in die bewuste maand.

Optisch
HaloDan maar in minderheid voorkomend kennen we de "optoloog". Deze waarnemer houdt zich bezig met halo's, poollicht (geen weerkunde, maar wel een van de mooiste verschijnselen die er zijn) en regenbogen. U treft hem overdag met de hand voor zijn ogen aan kijkend naar de zon, vaak sterk knipperend door verblinding van het zonlicht. Zijn ogen zijn doorgaans in de loop der jaren ongevoeliger geworden en daarom is het juist zo knap dat hij zwakke maanhalo's kan waarnemen. Hier heb je namelijk weer kattenogen voor nodig.

Klimaat
Naast deze visuele waarnemers zijn er ook weeramateurs die meer in het klimaat zijn geïnteresseerd. Het zijn meer de statici die trouw elke dag hun instrumenten aflezen. Deze personen hebben in de loop der jaren geïnvesteerd in hun apparatuur. In tegenstelling tot voorgaande amateurs die het liefst 13 hoog op een flat met uitzicht op het westen wonen, gaat de voorkeur van de klimaatamateurs uit naar een boerderijtje buiten de stad met open weiland. Hun maandtotalen worden verwerkt en persoonlijke recordlijsten aangelegd. Ook hier blijkt de een meer om temperatuurrecords te geven en de ander meer om neerslagrecords. "Je hebt er zeker een zomerse dag bijgeblazen" is wel eens een geuite kreet geweest op een ALV in De Bilt, toen een weeramateur als enige net boven de 25 graden zat die dag. Ja frustrerend dat stadseffect.

Voorspellen
Als laatste zijn er weeramateurs die zich meer richten op het voorspellen van het weer. Deze amateurs bezitten allemaal faxapparatuur met korte golfontvangers. Ze pakken onduidelijk gekriebelde weerkaarten uit de lucht van allerlei weerdiensten en proberen dan het toekomstige weer te voorspellen. Deze amateurs leveren hun diensten aan lokale radio omroepen en in sommige gevallen aan regionale omroepen. Een enkeling en die kennen we allemaal, wordt landelijk, zegt zijn baan op en wordt professioneel.

Weer geïnteresseerden
Tenslotte, en dat is een niet te onderschatten groep, zijn er WEER geïnteresseerden. Personen die vanzelf of uit achtergrond van een andere hobby, zoal betrokken raakten bij het weer. De een doet helemaal geen waarnemingen, de ander doet een beetje opschrijven voor zichzelf. En zo zien we allerlei soorten weeramateurs verschijnen. Personen met verschillende achtergronden groeien uit tot verschillende soorten weeramateurs met diverse soorten interesses.

| Mail deze pagina | Framebreker
ACL-Webdesign Copyright © 2016